Планината не сака

Планината не сака / Филипо Салвиони, Италија, 2017, 24“

Во август 2015 година, двајца италијански алпинисти се враќаат во Перу, за да искачат нова насока на Јиришанка (6126м), во Кордилера Хуајхуаш регионот.
Двајцата протагоности, Силвано Аригони и Лоренцо Фестораци, сепак кога пристигнуваат во базниот камп, треба да се справат со тешки услови поради времето и чудни локални верувања кои постојат во воздухот. Овој филм е сведоштво за алпинистичко искачување, но пред се’ за искрената пасија кон планината и целосното внесување во културата во Андите.

Партнери

Медиуми