Питер Хабелер - „...Сакам да го гледам светот од горе“

Питер Хабелер / Франц Хинтербрандер, Макс Ричел, Германија, 2017, 47"

Прекрасен филмски проект за големиот австриски алпинист Питер Хабелер, кој воден од Давид Лама, прави искачување на северната страна на Ајгер. Интересен спој на искуството на Питер (тоа го прави на своја 74-годишна возраст) и агилноста на Давид (прв пат на насоката на Хекмаер на Ајгер, на 26-годишна возраст), надополнето со историски елементи околу насоката и планината, но и неговиот живот: искачувањето на Еверест без дополнителен кислород во 1980, односот со Рајнолд Меснер...

Партнери

Медиуми