ЗАВИСНИЦИ ОД ВИСОЧИНИТЕ

ЗАВИСНИЦИ ОД ВИСОЧИНИТЕ, Павол Барабаш, Словачка, 2017, 65’

Словачките алпинисти, во највисоките планини во светот искусуваат и брилијантни успеси, но и огромни трагедии. Тие во подоцнежните години од 20-тиот век, се дел од „трендсетерите“ во Хималаите. Низ очите на една генерација на алпинисти, овој документарен филм ја покажува еволуцијата на словачкиот хималајски алпинизам, почнувајќи од првата експедиција, па се’ до храбрите обиди на Монт Еверест. 

Партнери

Медиуми