МАГНЕТНИ ПЛАНИНИ

МАГНЕТНИ ПЛАНИНИ, Стив Вејкфорд, Франција, 2017

Опишан од Крис Бонингтон како „фасцинантен и емотивен“, овој филм е независен документарец кој ја следи приказната за обичниот алпинист, кој по падот од северната страна на некој алпски врв, се обидува да најде рамнотежа. Во филмот се појавуваат некои од најголемите имиња на планинскиот спорт и преку него се истражува психологијата на земањето ризик во планините и поставувањето на прашањето – дали тоа вреди?
Со искачувањето на планина, се доаѓа до симнување во длабочините на човечката душа. Оваа приказна пред се’, е љубовно писмо...Партнери

Медиуми