ЖЕНИТЕ СЕ ПЛАНИНИ

ЖЕНИТЕ СЕ ПЛАНИНИ, Рената Калмон, Бразил, 2018, 15’

Ова е краток документарен филм кој ги прикажува животите на качувачите Моника Филипини и Даниеле Пинто, во мирниот град Сао Бенто до Сапукаи, во околината на Сао Паоло во Бразил. Во исто време, покрај тоа што тие треба да се грижат за своите деца и секојдневните домашни обврски, тие можат да уживаат во својата голема пасија: планините. Поетично, овој документарец ја прикажува женската качувачка сцена на насоки со повеќе должини во Бразил (што традиционално е машки спорт таму) и го истражува мотивот на качувачите кои го практикуваат овој спорт.

Партнери

Медиуми