Последната планина

„Последната планина“, Дариуш Залуски, Полска, 2019, 85 мин Вистинска приказна за обидот за искачување на К2, последниот хималајски врв кој не е искачен во зимски услови. Експедицијата во 2018 година, водена од алпинистичките ветерани и легенди, Кжиштоф Вјелицки, Адам Бјелицки и Денис Урубко, успева да ја спаси Елизабет Револ, француската алпинистка која беше заробена на блиската Нанга Парбат, заедно со Томаж Мацкиевич. Тоа е една од најневеројатните успешни акции за спасување во историјата на алпинизмот.

Партнери