Долина на Месечината

„Долина на Месечината“, Хена Тејлор, САД, 2018, 22 мин Ваду Рам, позната како Долина на месечината, е широк пејзаж од песочни карпи во јорданската пустина. Со надеж дека ќе успеат да инспирираат посети од странски качувачи, двајца Израелци се поврзуваат со Бедуински водич со цел да искачат 600-метарска насока, при што ја регрутираат и Американката Медлин Соркин која им помага во реализација на нивниот сон. Филмот ја истражува важноста на качувањето како начин да се надминат културолошките бариери, да се создаде пријателство и да се брка авантура во еден од највосхитувачките региони на Земјата.

Партнери