РанКамино

„РанКамино“, Адриан Дмох, Полска, 2018, 43 мин

Ова е веројатно првиот филм за трчањето на Камино дел Норте, најстарата патека за аџилак во Европа, со должина од 835 километри, која почнува во Сан Себастиан и оди до Сантјаго де Компостела. Роберт Челински, најдобриот странски натпреварувач во историјата на Маратонот на Еверест, овој пат од Хималаите, се симнува скоро до нивото на морето и се соочува со планините и каприциозното време на северна Шпанија. Овде тој ќе ја трча Патеката на Св. Џејмс, која е стара илјада години. Дали вербата ќе му помогне при овој предизвик и дали тешкиот пат носи некакво духовно прочистување?

Партнери