Закани во северните мориња

„Закани во северните мориња“, Жак Лоел, Франција, 2018, 52 мин

Околу три милијарди тони хемиски и конвенционални воени остатоци лежат на дното на Северното и Балтичкото море. Овие тивки сведоци на двете светски војни станаа вистинска закана за средината. Како и зошто овие оружја без фрлени во морињата и дали ова масивно ширење на високо токсични производи може да биде спречено? Режисерот не’ носи во Борнолм (Германија), во Скарегакскиот теснец (помеѓу Финска и Данска), до обалите на француското Северно море и англискиот канал на југ, до Ноке Хајст (Белгија), во Холандија и Данска. Тој нурнува за да посведочи, да донесе доказ и да ја одбрани каузата за преживување на морињата.

Партнери