Дух на јагуар

„Дух на јагуар“, Павол Барабаш, Словачка, 2018, 58 мин

Четворица пријатели започнуваат предизвикувачко патување низ амазонската џунгла. Веслаат надолу по дивите реки и пешачат низ густите шуми – со цел да станат дел од племето Ходи. Мистериозните планини Сиера Маигуалида, кои никогаш претходно не биле поминати од Европеец, ги кријат овие Индијанци од светот кој ги опкружува. Живеејќи рамо до рамо со припадниците на ова племе, во нивниот природен начин на живеење и поминувајќи многу денови со нив, им покажува како да ја почитуваат природата и нејзината рамнотежа. Племете Ходи е спротивно на нашата западна култура. Нивното задоволство од едноставните работи и радоста во животот, наспроти нашиот бескраен порив и желба да купуваме и поседуваме...


Партнери