Засолниште

„Засолниште“, Жулиен Розерен/Морган Ле Фошер, Франција, 2019, 45мин.

Приказна за петмина авантуристи кои им се враќаат на своите даски за бордање. Нивната пасија: најубавите планини во светот и слободата да бордаат по нив. Оваа година, тие се одлучуваат да го сменат својот пристап, минимизирајќи ги ЦО2 емисиите и наоѓајќи начин како да бидат колку што е можно понеутрални во промената на природата. Одлучни да се вратат на основите, патуваат два месеци во Швајцарските и Француските Алпи – преку долините од своите домови. Ова е нивната порака.

Партнери