Ѕид на сенки

„Ѕид на сенки“, Елиза Кубарска, Полска, 2020, 92’

Шерпаско семејство ги крши табуата, влегувајќи во обид за искачување на една од најсветите планини, со цел да заработи пари за образованието на својот син. Тие се придружуваат на една западна експедиција, чија цел е источната страна на планината Кумбакарна – страна која до тогаш не е искачена. Овој филм ја раскажува приказната за средбата помеѓу младо Шерпаско момче и искчен алпинист од западот, во подножјето на светата планина. Дали ќе се соочат со бесот на планинските Богови?

 

 

Поддржано од:

Спонзорирано од:

Член на: