Јуриа – чуварите на стапот за скокање

„Јуриа – чуварите на стапот за скокање“, Педро Кубилес, Шпанија, 2020, 35’

Ова е проект, кој е целосно снимен на Гран Канариа, на Канарските острови. Тоа е документарец кој ја раскажува приказната за Мастер Пако и неговата пасија за скоковите со стап. Овие стапови се алатка која им овозможува на првите доселеници на Канарските острови, брзо да се движат низ тежок терен, во потрага по своите стада. Денес, оваа активност е жива благодарение на учењата на Мастер Пако, кој го споделува своето знаење со новите генерации.

Поддржано од:

Спонзорирано од:

Член на: