НЛО живот

НЛО живот, Јан Шиманек (Чешка), 2020, 33

Марек Холачек и Зденек Хак, добитници на наградата „Златен Цепин“ за 2018 година за „Задоволство!“ –насоката на Гашербрум 1, повторно си ја испитуваат среќата во Хималаите. Два километри високата северозападна страна на Чамланг, која до тогаш не е помината – и седум дена кои може да резултираат со освојување на неесенцијалното или губење на се’ што има важност во животот. Документарниот филм на Јан Шиманек дава увид во личниот живот на алпинистите и е извештај за вонземниот перформанс како и историската позадина – но и го претставува алпинизмот како таков.

Партнери