Сам

Сам, Роберт Жаспер (Германија), 2019, 10

Секоја година, остаруваме по малку. Еден ден, полните 50 години. Како ќе одлучите да го прославите тоа – е Ваш избор. Алпинистот и водич, Роберт Жаспер, заминува на експедиција на Гренланд – сам.
Тргнува од малото селце Кулусук со кајак и по дванаесет дена педалирање и влечење тежок товар, Роберт стигнува до базниот камп под карпата Молар. Смирено, сконцентрирано и сосема сам, тој започнува искачување на оваа 500-метри висока карпа.


Партнери