„Фрирајдер“, Жером Танон, Франција, 2022, 35’

„Фрирајдер“, Жером Танон, Франција, 2022, 35’

Сам Антаматен и Виктор Де Ле Ру ги истражуваат најдивите места на Алјаска, во потрага по најлудите, изрезбани страни за скијање и бордање. Авионот го остава малиот тим од 5 луѓе на неистражен глечер, во нивниот базен камп. Тие се обидуваат да ги искачат овие страни – секоја една по друга се’ потешка. Раскажувачот, Жером Танон, објаснува на многу личен начин, искрено и со малку сарказам, што точно се случува таму. Филмот има цел да го постави гледачот како да е на самото место, како да е во нивните чевли и како тој да ги сурфа тие планини и да разбере какви точно се „фрирајдерите“ – и што е целта и убавината на „фрирајдот“.


Партнери

Поддржано од

Член на: