„На висина: развојот на медицината за големите висини“, Давид Пихлер, Германија, 2021, 73’

„На висина: развојот на медицината за големите висини“, Давид Пихлер, Германија, 2021, 73’

Документарен филм за историјата и рзвојот на алпската и високо-планинската медицина, во околината на домот Кралица Маргерита, во италијанскиот планински масив на Монте Роса. Овој дом е највисоката конструкција во Европа.

Филмот ги придружува проф. Марк Бергер и неговиот истражувачки тим, а професорите Освалд Елц и Петер Барч зборуваат за нивната работа во оваа област од медицината, во изминатите 40 години.

Герлинде Калтенбрунер пак дава свое мислење на оваа тема од перспектива на алпинист кој својата пасија ја наоѓа во искачувањето на највисоките планини во светот.

Партнери

Поддржано од

Член на: