Вести

Филмско жири на Фестивалот на планински филм Ехо 2019

Влатко Галевски од 1988 до 1993 година работи како уредник на видео изданијата на Македонија Филм Скопје. Од 1993 до 1998 година е уредник на филмската програма на А1 Телевизија и автор на емисиите „Синема“ и „Синеманија”.
Од позначајните работи во неговата кариера, се јавува како продуцент, директор на фотографија и коавтор на музиката во филмот „Маклабас” во режија на Александар Станковски. Меѓу другото, се јавува и како актер во филмот „Самит на Шаманите”, исто во режија на Александар Станковски. Автор е на две книги, „Фацерија” (2010) и „Исповедни финеси” (2015). Од 2001 до 2011 година работи како уредник за култура и уметност во неделникот/месечникот „Форум“ и како уредник за специјални проекти во истиот. Во изминатите 20 години работи како радиоводител на неговата авторска емисија, Слушајте филм, денес на Метрополис радио.
Влатко Галевски е уметнички соработник и селектор за четири концерти на филмска музика со Македонската филхармонија во периодот 2010-2011 година. Во својата кариера, впишан е и како претседател на неколку филмски фестивалски жирија на фестивали како Астерфест, Cinedays, ЕХО – фестивал на планинарски филм и Македокс. Тој е и автор на преку 600 филмски рецензии во домашни и странски списанија како „Екран“, „За Македонцките работи“, „Форум“, „Фокус“, „Кинопис“, „Сарајевске свеске“ и многу други.

Кумјана Новакова Aудиовизуелен уметник / режисер / филмски куратор и истражувач.
Оригинално родена во Македонија, Југославија, работи во областа на креативно документарното кино, аудиовизуелни и мултимедијални уметности од 2006 година. Нејзиното формално образование ги комбинира општествените науки и студиите за социјални истражувања во Софија, Сараево, Болоња и Амстердам. Пред да влезе во филмската уметност, работела како истражувач и учител во истражувачки методи и идентитетски студии во Сараево, Италија и САД. Во 2006 година е ко-основач на Филмскиот фестивал Правољудски во Сараево.Во моментов работи во Музејот на современата уметност во Скопје како филмски куратор и е коавтор и ко-истражувач на интердисциплинарната програма за теорија на уметноста Радикално образование. Соработува со повеќе филмски фестивали и платформи за кино, и предава ангажирано кино документарно филм во фабриката за филмови „Бела Тар“ и во одделот за документација / не-фикција во ЕССАЦ, Барселона. Како автор, Кумјана развива проекти помеѓу киното и современата уметност, претежно истражувајќи го меѓусебното меѓу идентитетите, спомените и колективното. Кумјана моментно живее во Скопје.

Сандра Ѓоргиева е режисерка со над 8 години искуство во правењете на документарни филмови. Од дипломирањето на Факултетот за драмски уметности, во делот за монтажа на филмски и тв содржини, таа работи како монтажер и како режисер на разлини проекти. Нејзиниот прв документарен филм „Зелени sидови, црна храна“ беше во Програма за натпреварувачка програма – за најдобар документарен филм на Филмскиот фестивал во Сараево 2015 година. Подоцна го направи првиот филмски мјузикл во Македонија „Црно и бело“. Покрај монтажа и режија, таа исто така пишува сценарија и работи како ментор на филмски работилници. Во слободното време ужива во планинарење.


Партнери

Поддржано од

Член на: