Еверест – Тешкиот пат

Еверест – Тешкиот пат, Павол Барабаш (Словачка), 2020, 52’

Дали е возможно да се искачи Еверест по најтешката насока, во алпинистички стил? Крис Бонингтон ја именуваше таа насока „Тешкиот пат“ и кажа дека тоа е невозможно. Тоа беше предизвик за четворица Совачки алпинисти. Во 1988 година, тие започнаа со нивниот најтежок пат, од кој немаше враќање.

Партнери