„Преку празнина“ Лука Албриси, Италија, 2021, 17’

„Преку празнина“ Лука Албриси, Италија, 2021, 17’

Ова е приказна за автентично преминување на Доломитите, од страна на група на сплитбордери и турно скијачи – во алпската празнина, создадена поради затворањето на ски центрите за време на сезоната 2020/21, поради пандемијата со ковид-19.
Патување кое овозможува да се направи споредба, помеѓу празнината на дивите области и празнината оставена зад уредени од човекот простори... Можност да се размислуи за иднината на алпските долини, ски монокултурата и фундаменталната улога на „аутдор“ заедницата во активизмот за заштита на природата...

Партнери

Поддржано од

Член на: