„Во замрзнувач: Диретисимата Вокер“, Јаник Боисено, Франција, 27’, 2023

Во јуни 1986-тата година, Патрик Габару и Ерве Бувар ја искачија нивната првенствена насока на северната страна на Гранд Жораз, која ја именуваа „Диретисима Вокер“. Насока која со својата тежина е висинско ремек дело на оваа страна, висока 1200 метри во вертикала. 
Никој не се обиде да ја повтори цели 27 години.
Во февруари 2023 година, тројца француски алпинисти се обидуваат да ја искачат во слободен стил, а при тоа да го направат и првото зимско искачување на оваа насока.
Токму тоа е приказната за Шарл Дубуло, Симон Велфрингер и Кловис Полин – кои поминуваат 5 дена во овој огромен замрзнувач...

Партнери

Поддржано од

Член на: