“Проклетството на планината“, Дариуш Залуски и Освалд Родриго Переира, Полска, 63’, 2023

Следејќи ги чекорите на првите полски алпинисти во Хималаите, филмот ја раскажува приказната за полската експедиција на Нанда Деви Исток во јули 1939 година, во која учествуваат одлични алпинисти! Сите за жал загинуваат во необјасниви и трагични ситуации. Некои веруваат и дека ги стигнало проклетството на Божицата Нанда...
Во филмот се користат архивски снимки од експедициите во 1939 и 2019 година на оваа планина. Еден од учесниците беше и Јан Ленчовски – внук на Јакуб Бујак, кој сонуваше да го повтори успехот на својот дедо од 1939 година...
 

Партнери

Поддржано од

Член на: