„Чангабанг: Враќање на Светлечката планина“, Ник Ковалски, Нов Зеланд, 20’, 2023

Во 1976 година, британските алпинисти Питер Бордман и Џо Таскер, го прават првото искачување на западната страна на Чангабанг. Во следните четири децении, оваа насока се здобива со легендарен статус, по бројни неуспешни обиди за нејзино повторување, од алпинисти од сите страни на светот.
Во 2022 година, тројца алпинисти од Нов Зеланд ќе започнат свој обид. Дали ќе успеат во тоа?
 

Партнери

Поддржано од

Член на: