„Последното искачување на Рикардо Бее“, Емануел Конфронтин, Италија, 90’, 2023

Топол, изненадувачки и емотивен портрет за еден од највлијателните италијански алпинисти во својата генерација. 
Рикардо Бее, 1970-тите и 1980-тите години е еден од највлијателните италијански алпинисти, со реализирани бројни тешки искачувања – посебно во Доломитите. За време на искачувањето на првенствена насока – соло и во зимски стил, на северната страна на Монт Агнер, која е највисоката страна во Доломитите, а врвот еден од најсуровите во Алпите, тој загинува... 

Партнери

Поддржано од

Член на: