„Месо и коски“, Роберто Зазара, Италија, 2023, 56'

Во мал град, во планините на Абруцо, со векови се одржува уникатен натпревар. Секоја година, во Пачентро, локалните жители се фрлаат од карпа од нестабилни камења и трчаат надолу, а потоа и назад нагоре.
Првиот кој ќе пристигне до црквата, победува на т.н. „Трка на босоногите“. Оставштина од антиката, чии почетоци се непознати, во која луѓето учествуваат од духовни и материјални побуди, врзана за нераскинливата врска помеѓу човекот и планината.
 

Партнери

Поддржано од

Член на: